Gedreven mensen


397px-Eglise-Liege-Cointe-SacreCoeur-20060605[1]

De vraag van Provincie Limburg aan mediabedrijven om zich te bezinnen op initiatieven over de provinciegrenzen, kreeg vandaag haar vervolg. In het kleine team van betrokkenen ontstond een korte maar levendige discussie over de kansen van een nieuw digitaal platform.

In het prachtige kantoor van Wim Ortjens stond cappuccino voor ons klaar. Daar kun je je in kalmte afvragen hoe het zou uitpakken, zo’n webzender met Euregio-thema’s. Zodat je daarmee het vestigingsklimaat interessanter maakt dan het nu is. Zou je die zender moeten opzetten voor de werkende, culturele bovenlaag? Zou het dan ook een digitale vergaarplaats kunnen zijn, met TV-items die al lang bestaan? Is dat verzamelde aanbod dan objectief? Of ga je ook voor opinie?
Het zijn allemaal vragen uit de oude doos. Want hoe zit dat eigenlijk met die neutraliteit van het acht uur journaal? Is Nova objectief? En Limburg Laat ook? Deze publieke omroepen hebben de opdracht om onafhankelijke, objectieve inhoud te leveren. In de praktijk pakt dat toch nogal eens anders uit. Wie zelf wel eens deel uitmaakt van het nieuws, weet precies wat ik bedoel. TV is nu eenmaal het medium van de sterk versimpelde weergave. En voor je het weet heet de veehouder een koeienfluisteraar en een dolle dwaas in een Suzuki Swift een aanslagpleger. Omdat zulke kreten nu eenmaal kijkers trekken. En het kijkend publiek met reële nuanceringen en relativeringen niets kan. We hebben maar één Amerika deskundige en dat is Maarten van Rossem. Al die andere hoogleraren en topspecialisten met Amerika ervaring stellen weinig voor op TV. Vliegrampen? Daar is Benno Baksteen weer. Zo worden steeds dezelfde karikaturen opgedist, omdat kijkers er aan hechten het snel en eenvoudig te begrijpen.
In de nieuwe doos zitten heel andere vragen. Wie heeft er zin in, om in de omgeving buiten Zuid-Limburg nieuwe verbanden te leggen? Hoe betrek je kijkers bij dat onverstaanbare achterland? Wie is de Jean Jacobs van Luik? En wie de Lex Smeets van Aken? De Stijn Huyts van Hasselt? Wie zou daar eens flink voor willen overwerken en moeite doen? Wie neemt me mee naar de koster van de Eglise du Sacré Coeur in Cointe, omdat die een uniek verhaal heeft over de Memorial? Wie vist uit welke onderzoeken er lopen in het Universitätsklinikum van Aachen? En hoe het stadsbestuur van Hasselt functioneert? Er liggen honderdduizend thema’s. Maar met alleen maar grote subsidies zijn we nog nergens. Voor geslaagde bijdragen zijn gedreven mensen nodig. Die elk uur van hun vrije tijd in Luik of Tongeren rondhangen. Die chatten met Würselen of Diepenbeek. Die uitgaan in L’Envers du Cirque in Rue Roture in plaats van meezingen in Les Olivettes. Nieuwe wegen, andere paden, dat is wat er dan gebeuren moet. En dat allemaal objectief? Mij lijkt dat niet realistisch en ook niet gewenst. Kijkers willen inspiratie. Een goede reden om volgende week eens dat dorpje Sint Joris binnen te rijden. Of om in Saint Nicolas de Luikse armoede te ervaren. Of naar de spoorbrug van Moresnet, of het Bandas festival in Dalhem. Er is nog zoveel te ontdekken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s