Overtuigend eigenwijs


coverstory

In mijn ritueel van de ochtend zit Dagblad de Limburger stevig opgesloten. Al lang weer gewend aan het tabloidformaat zie ik altijd wel iets wat raakt aan mijn belevingswereld. Zo moet Dagblad de Limburger ook zijn, want onze krant is het dagboek van de regionale samenleving zelf.

Gisteren was ik te gast bij de Media Groep Limburg. Daar kreeg ons gezelschap de kans om in open gesprek te gaan met adjunct hoofdredacteur Henk Driessen. Het werd een dialoog met defensieve trekjes. Nu is dat ook wel begrijpelijk als je de historie van Dagblad de Limburger kent. De resultaten maken nog steeds een neerwaartse lijn en Henk zag daar nog niet meteen verandering in. Al was snel duidelijk dat er heel wat discussies gaande zijn achter de glazen wanden in Sittard. Was het Johan Cruijff die zei “dat je bij een defensief beleid één ding zeker weet, je gaat niet winnen.” Dagblad de Limburger ligt de hele dag thuis op tafel, maar slechts een enkele keer bladeren mijn dochters door deze kroniek van de streek. Omdat ze er zelf in staan (hetgeen best frequent gebeurt, want ze doen aan Vuurspuwen, spelen viool met André Rieu en het LSO, winnen danswedstrijden en organiseren open dagen, maken de schoolkrant en geven free hugs weg voor het goede doel). Maar de kans dat ze ooit zelf een abonnement zullen nemen op de krant in zijn huidige vorm, is erg beperkt.
Misschien lijdt ook Dagblad de Limburger – net als de andere media in de streek (L1-TV, TV Limburg) – wel aan het Limburg-syndroom. Want iedereen kan zien hoe regionale spelers vreselijk veel moeite doen om te lijken op hun Nationale voorbeeld. De middagprogramma’s lijken plots allemaal op Life & Cooking maar zijn dat dan weer net-niet. De Limburger is geen Telegraaf en evenmin een Volkskrant. Bas van der Zwaan is geen Paul de Leeuw, Jan de Koning evenmin een Ferry Mingele (al hadden ze qua uiterlijk broers kunnen zijn). Mijn meiden noemen zulke afgeleide producten: wannabees. Dat moet je als Limburgs produkt toch niet willen? Okay meneer Toonen, hoe dan wel? hoor ik de roergangers denken. Over TV heb ik heel uitgesproken ideeën, maar daar wil ik voor betaald worden, het is immers mijn broodwinning. En wat de krant aangaat denk ik hier hardop als leek, lezer en abonnee. Eigenlijk heeft de Limburger nog maar pas enkele bewonderenswaardige veranderingen aangedurfd. Voor die verandering in formaat en indeling is moed nodig en die heeft men getoond. De lijn van eigenwijsheid verdient echter een vervolg. Het meest overtuigende voorbeeld zag ik in een filmpje van zes minuten. Designer Jacek Utko vertelt over de transformatie van enkele Oost Europese kranten die na hun restyling de oplage drastisch zagen stijgen. Geen statement om 1 op 1 te volgen, maar wel om te gebruiken als denkstof voor de hele organisatie. En als bewijs dat goed gedoseerde, persoonlijke overtuiging en engagement flink wat knikkers kan opleveren. Dat er tegelijk een heel sterke folow-up moet zijn op internet, is evident. Maar daar is MGL achter de schermen al mee bezig, hoorde ik gisteren. Jammer genoeg bleek ons bezoekje met gPRm geen voorpaginanieuws vanochtend. Enfin, kijk eens naar:     http://www.ted.com/talks/view/id/501

Een gedachte over “Overtuigend eigenwijs

  1. Hallo Jean-Paul,

    bedankt voor je reactie op de avond bij de Gezet. Ook bedankt voor het filmpje van TED.com. Zoals altijd kom je ook met goede suggesties en prikkelende teksten. Tot binnenkort. To be continued…..

    Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s