Drama in eigen tuin


duizendpoot1Eenmaal ontdaan van hun beschermende begroeiing en blootgesteld aan de volle zon, komen ze met de honderdtallen tevoorschijn. Over elkaar heen buitelend zoeken tientallen pissebedden en duizendpoten een beschut heenkomen.

Het Kruiskruid trek ik met royale pollen uit de grond, zodat grote bleke plekken openvallen, die overspoeld worden met warm zonlicht. Zelfs de wortels van de paardenbloemen tussen de verharding schieten vandaag makkelijk los. De stapel loof in mijn groene biocontainer groeit gestaag. Tegels die juist nog klam en donker waren, drogen op tot warme platen in de voorjaarszon. Daar is geen duizendpoot tegen bestand en ook de oorwurmen schieten naar alle kanten. De razzia gaat gestaag verder. Bijvoet, Distel en opschot van de Klimop maken onder mijn mes geen schijn van kans. Zelfs de mieren gaan nu ‘ieder voor zich’ lijkt wel. Het kruipvolk zal er nog lang over napraten. Want deze grote opruiming van het overtollig loof is een ware kaalslag vanuit hun bonte biotoop bezien. Wat leidde dat insectenvolk een overdadig en luxe leventje, als ik zie hoeveel luizen op de groene bladstelen meeliftten. En kijk eens, al die bleke wurmpjes die zichzelf ingraven in de vochtige, natte humuslaag die schuil gaat achter al dat ongewenste loof. Een uur later is alles opgedroogd in door de meedogenloze zon en is er voor de duizenden insecten die ik in beweging heb gebracht geen aangenaam hoekje meer te bekennen. Vegend met de bezem besef ik dat het juist zo kalmerend was bedoeld, een middag in de tuin rommelen. Ik vind het immers heerlijk om al doende mijn gedachten te ordenen en te genieten van vogelgefluit en burenmuziek. Maar in mijn opgeruimde stadstuin is de slachting die ik heb aangericht enorm. Het wieden van onkruid is een forse ingreep in een uitgebalanceerd ecosysteem. En al mag ik dan voor ‘hand van God’ hebben gespeeld, ik mag nooit vergeten dat ook de mensheid ooit aan zo’n dramatische vernietiging wordt blootgesteld. En dat de hand van God dan een grootse komeet zou kunnen zijn. Of de mens zelf, die een wapen heeft ontwikkeld dat onbeheersbaar blijkt te zijn. En het zou natuurlijk ook uit de hoek van een zeer klein organisme kunnen komen. Hoe overdadig en luxe ons leventje nu ook is, het valt absoluut niet te voorspellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s