Oersoep voor een eigenwijs idee


kinderlamp

En dan plots gebeurt er weer eens iets. En worden we met twintig mensen ontboden in een ruimte nabij het Provinciehuis. Het draagt de naam Futurecenter, al oogt het wat schraal. Maar kom, het is een begin van iets nieuws.

 

 Stel je een een allegaartje van deskundigen voor – reclamemensen, interactieve producenten, krant- en tv-makers, adviseurs, toeristenmanagers, regio-marketeers, schoolleiding, bestuurders – met allemaal compleet uiteenlopende dynamiek en belangen. Allen hebben twee uur vrijgemaakt om eens te praten, te bezinnen. Misschien was het te goed weer buiten, misschien is de vrijdagmiddag geen goed moment, misschien een te hoog gegrepen onderwerp: ‘wat doen Limburgse media over de grenzen.’ In elk geval kwam er niet veel terecht van de thema’s die organisator José van Aaken op de flip-overs had geschreven. De inleiding van adviseur John Geelen moest de vonk van ontsteking brengen en hij benoemde dan ook enkele grootheden uit onze regio, die zo ongeveer niemand kent. Er zijn 3.000 gerenommeerde kunstenaars die de Maastrichtse Jan van Eyck heeft voortgebracht. Die hangen in musea over de hele wereld, maar niemand weet ervan. Er passeren talloze wereldburgers onze stad via een cursus bij MSM en waaieren weer uit over de aarde, zonder dat Maastricht zelf er iets mee doet. John triggert aardige redactionele thema’s die Leo Hauben een tijd later weerlegt als ‘zulke onderwerpen brengen we al, maar er zijn maar weinig mensen in geïnteresseerd.’ Een ander wil weten hoe groot die Euregio nu eigenlijk exact is, weer een ander wil eerst in de eigen zuid Limburgse tuin beginnen, daar ligt werk genoeg. De laborantenkantine – want dat was de voormalige functie van de ruimte – begint stilaan op een kalkoenfarm te lijken en een van de flip-overs valt spontaan om. De groep raakt hoe langer hoe meer verstrikt in begripsverwarring en in the end is helder dat een grote groep het liefst een scherp omlijnde opdracht ziet. Een briefing van waaruit de Provincie als opdrachtgever vertrekt. Zodat we al dan niet collectief die klus kunnen gaan klaren. Want daar zijn we goed in. Nou… ik geloof er geen flikker van, dat zoiets zou werken.

Als er ooit iets goeds ontstaat, waardoor de binding van regiobewoners onderling wordt versterkt en waarmee de grenzen tussen talen en landen een stukje worden geslecht, dan zul je zien dat iemand – een eenling – iets heeft aangegrepen. Waarschijnlijk iets heel simpels, waar niemand aan had gedacht. En deze eenling is daar dan gewoon mee begonnen. Door dat simpele, niet al te intellectuele idee gewoon eens… uit te voeren. Misschien eerst wat strompelend, maar later alweer wat slimmer. En je zult zien dat die ene eigenwijze ziel steeds overtuigder raakt van haar/zijn gelijk. Als tenslotte dat hele idee is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen, heeft deze hele groep specialisten uit het Futurecenter het nog steeds niet opgemerkt. Omdat het buiten de kaders van hun aandacht valt. Omdat het een heel lange tijd niet bedreigend lijkt voor de gevestigde patronen en geldstromen. Zo zijn vele grote dingen ontstaan. Zoals de site You-Tube (een oersimpel idee), of de Hotelbon (is iemand heel rijk mee geworden) of een TV–programma als Big Brother, het zijn allemaal banale ideeën. Ook oplossingen die een regio op grotere hoogte tillen komen voort uit gedrevenheid, uit een simpel idee dat enorm bezield wordt uitgevoerd. En dat dwars tegen alle conventioneel denken in, een weg vindt die niemand eerder ging. Het zou natuurlijk grappig zijn als de chemische cocktail van belangen op afgelopen vrijdagmiddag de oersoep zou blijken voor zo’n eigenwijze stap. Ik hou je op de hoogte.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s