Geen eetlust, wel seks


adameneef_0

Begeerte is de elementaire drijfveer van onze samenleving. Het willen vervullen van allerlei behoeften kan sommigen misschien inspireren, het zet ons ook aan tot de meest banale dingen. Gisteravond waren de professionals aan het woord.

 

 

 

Als je me over een jaar vraagt wie me het meest is bijgebleven van deze Avond van het Gesproken Woord in het Maastrichtse Theater, noem ik Chris van Camp. Deze columniste demonstreert hoe je van een pen een slagersmes kunt maken.  In vriendelijk en humoristisch Vlaams fileert ze alle erotiek uit lustsituaties, lichaamsdelen, mannelijkheid en vrouwelijkheid. Totdat er een perverse poel vol frustratie overblijft. Dat ze daar plezier aan beleeft, zal niemand zijn ontgaan. Ook Peer Wittebols kan er wat van, al vaart hij een ramkoers. In zijn verhaal over een impotente man, vliegen we al snel over de grenzen van het betamelijke. En glijden we van kwaad tot erger in een mestvaalt van verdorven associaties. Op het moment dat je denkt dat het niet meer erger kan, komt Peer pas op gang
Wonderlijk genoeg is het de veterin uit de prostitutie Xaviera Hollander die het begrip begeerte uit de context van de seksualiteit lijkt te gaan halen.  Ze doet een bekentenis over haar kleptomanie, omdat ook die uit begeerte lijkt voort te komen. Maar aan het slot van haar verhaal krijgt ze toch een orgasme bij haar arrestatie en zijn we weer terug bij af. ‘Begeerte’ is deze avond onlosmakelijk synoniem voor ‘Lust’ en dan heeft niemand het meer over eetlust. Het gaat uitsluitend over seks.  Behalve als Gerd Leers het toneel op komt. Hij heeft een appeltje te schillen met de organisator van de avond, Jacques Reiners. Jacques is een van de eigenwijze organisatoren van deze stad, die alle ruimte neemt om bijzondere cultuur en wetenschap te programmeren. Hij heeft in zijn functie voor Studium Generale al heel bijzondere thema’s naar Maastricht gehaald. En het deed me dan ook deugd dat hij gisteravond zowaar werd gehuldigd met de Ridderorde voor een stampvolle theaterzaal. Proficiat Jacques. Hadden we in deze stad nog maar zo’n drie, vier kuitenbijters van jouw soort.

2 gedachten over “Geen eetlust, wel seks

  1. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Ik zit op Ilha Grande in Brazilie, wifi wat op de laptop op de kamer van de pousada, wil achterhalen hoe ik kan Skypen met mijn eigen account op deze vreemde computer en stuit per toeval op je weblog.In eerste instantie valt in de webtekst op dat iemand een appeltje met me te schillen zou hebben. Ik lees je weblog helemaal en constateer dat ik in jou een grote fan blijk te hebben. Ik voel me zeer vereerd. Mijn reisgenote betwijfelt echter of het een goed idee is dat Maastricht over nog drie of vier van het soort kuitenbijters als ondergetekende zou moeten beschikken. Zij kan het weten. Overigens ben ik een groot liefhebber van mooigevormde vrouwenkuiten, al vanaf dat ik kon kruipen… Het liefst zou ik er regelmatig in willen bijten, op gevaar af een hengst voor mijn kop te krijgen van de eigenares, maar dat soort kuitenbijter zul je zeker niet bedoelen. Tot in Maastricht, op het festival zomeravonden, een coproductie met kuitenbijter Fons Dejong.

    • Kijk, dat is nu het mooie van internet… dat Gods wegen zich tot in de kleinste weefsels hebben vertakt. Al had je in de Mato Grosso gezeten om kuitenbijtende muskieten te onderzoeken, ik had geen woord van mijn compliment teruggenomen. En dat je je daar aan het strand van Aventureiro uitstekend zult vermaken, gun ik je van harte. Je gaat me zien op het festival zomeravonden, en met kuitenbijter Fons Dejong heb ik “nog een appeltje te schillen” … nog even, en die man verdient een lintje 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s