Er komen bizarre tijden


6de-zintuig

Nog nooit werd de mens mentaal zo uitgedaagd als nu. Ontwikkelen we in een enkele generatie een nieuwe manier van denken? Hoe stuw je dat proces?

 

Je zou misschien denken dat ik een gadgetfreak ben. Iemand die graag nieuwe speeltjes koopt. Maar het tegendeel is het geval. Ik kom natuurlijk in mijn vak regelmatig met nieuwe technieken in aanraking, zoals geavanceerde montagesoftware, HD-camera’s en internettoepassingen. En heb me hooguit laten verleiden tot de i-phone. Maar van nature stoot de techniek mij af. En begint mijn verwondering pas bij de achterliggende betekenis. Op dat vlak is de wereld op dit moment onnavolgbaar. Ik vertelde een poos geleden al over de Shazam-toepassing voor de i-phone. Een programma dat zomaar de titel, artiest en het CD-album uit de lucht plukt, als je ergens muziek hoort die je aanspreekt. Vroeger trok ik vaker op met iemand die bijna alle muziek meteen herkende en alle titels en namen wist. Shazam lijkt wel op zo’n vriend die dat kan. Maar dan foutloos. Sinds vorige week kan mijn telefoon ook melodietjes thuisbrengen die ik zelf voorzing, of neurie. Midomi – zo heet dat programma – heeft er meteen een CD-label en artiest bij. Degene die echt niet zingen kan, spreekt slechts de titel in (gewoon praten, geen toetsen) en Midomi weet meteen wat je bedoelt en benoemt alle andere info. Ik leerde de toepassing kennen via David Pogue: personal technology columnist for the New York Times and an Emmy Award-winning tech correspondent for CBS News.

Maar gisteren deed Pattie Maes er nog een schepje bovenop. Haar introductie bij ted.com beloofde het volgende: Pattie Maes’ lab developed a wearable phone device with a projector that paves the way for profound interaction with our environment. Daar kon ik me niets bij voorstellen, maar kijk zelf eens naar Pattie’s story en je begrijpt snel hoe er elke dag aan de grenzen van onze fantasie wordt getrokken. Als haar technologie werkelijk wordt doorontwikkeld, gaan we nog bizarre tijden tegemoet. Vanavond nam ik eens de tijd om het verhaal van Jamais Cascio uit 2006 te bekijken: Jamais looks at some specific tools and techniques to make the world better. Jamais stelt voorop dat er jaarlijks meer mobiele telefoons met camera worden verkocht dan nieuwe camera’s zelf. Mijn mobiele bevat ook een camera. En verder ook een notitieblok, agenda, waterpas, tomtom, gitaar, piano, wereldklok, tekenblok, GPS, Google Earth, 1.400 muzieknummers, een stemapparaat, schaakbord, wifi-zoeker, drumstel, Skype, vertaalmachine, Internet, mailbox en een contactenlijst met mailadressen, tel.nummers, cultuur GPS, spelletjes, snelheidsmeter, geluidsrecorder, hoogtemeter, rekenmachine, TV-speler en een kompas. Jamais Cascio stelt voor om al onze mobiele toestellen ook uit te rusten met meetsystemen voor allerlei milieufactoren, die hun meetgegevens voortdurend en automatisch naar een centrale server zenden. Zodat we nauwkeurige data verzamelen van onze aarde. Luchtvervuiling, straling, temperatuur, CO2, maar wie weet, wellicht ook toxische stoffen of zelfs SARS virussen. Op TED.com kun je het zelf allemaal beluisteren. Het is maar een greep uit het overstelpende aanbod op internet. En als het allemaal wat erg veel wordt, realiseer je je dat het eigenlijk niet gaat over nieuwe technische trucs. Maar veel meer over een nieuwe manier van kijken. En denken. Nieuwe vormen van verbeelden. En het wonderlijke is dat juist in die manier van denken een antwoord schuilt op de crisis die ons bij de oren heeft.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s