Relevant als Sleutelwoord


jean-paul-signs-pk-maastrcht

Het communicatievak is enorm in beweging. Wie in dit vak niet snel schakelt en met relevantie en briljante ideeën komt, mist alle aansluiting.

 Je ziet het op alle fronten gebeuren, onze aandacht wordt  steeds selectiever. Kijk, als er een piloot landt in de Hudson, dan missen we geen seconde van elke minuut. Maar als er verder weinig van betekenis gebeurt, dan kunnen alleen échte creatieven nog onze aandacht vangen. Dan vluchten we naar onze cirkel van vertrouwdheid en onderhouden contact op kleine schaal. Hoewel: op Hyves kom ik alleen nog omdat iemand een bijzondere clip van YouTube plaatst, of me tipt voor een speciaal boek. Het meeblikken in andermans vakantiefoto’s neemt af. Op TV houden zelfs de meest getalenteerde formatschrijvers van Endemol me niet meer wakker en kijk ik slechts nog documentaires en films. Omdat het tenminste ergens over gáát. Het blijft spannend te zien hoe olieplatforms door de fjorden worden gesleept, of hoe de mensheid er zonder poolijs voor staat. Ik wil erbij zijn als straks dat graf van Cleopatra open gaat. Verder laat ik me nog wel eens verstrooien met humor. Wat gitaar spelen op mijn mobiele – ja, echt.. het kan – en wil ik ook dat brekende telefoonglas, compleet met vallende icoontjes: even Apeldoorn bellen. Of ik kijk met mijn dochters een stukje mee, naar een verjaardagsfeestje van een verwende miljonairsdochter op Mtv. De krant gaat er af en toe in 2.40 min doorheen. Omdat het me blijkbaar te weinig brengt. En de mailbox is voor 80% irrelevant. Zijn we verwend?
Het is mijn vak om uit elke vermeende boodschap de relevantie te destilleren en om te vormen tot iets van betekenis voor een kijker. Een doelgroep. En deed ik dat tien jaar geleden zo’n paar keer per maand, nu schrijf ik zulke scripts elke dag. En worden veel boodschapjes verwerkt tot shortfilms voor het internet. Al die filmpjes zijn lang niet voor iedereen relevant, maar door een selecte groep juist graag gezien. En vaak met effect. Dan verwijst de huisarts die middag nog zijn hartpatiënten door naar Atrium MC. Dan bestelt de docent diezelfde minuut nog 12 DVD’s over de Geschiedenis van Limburg. Dan schrijft de medewerker van APG zich per ommegaande in voor de aangeboden cursus. Dan vraagt een student uit Alkmaar diezelfde avond via internet de inschrijfdocumenten aan voor de Rechtenfaculteit en dan ziet een inwoner van Nijswiller hoe een vlotte rotonde de weg naar Vaals weer wat sneller en veiliger maakt. Voor iemand die daar woont… zeer relevant.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s