Warme Cascade


bach_narrowweb__300x5080

 

Donderdagavond was ik getuige van de ultieme schoonheid in muziek. De Matthäuspassion werd uitgevoerd in de St. Theresiakerk in de wijk Biesland. Wonderlijk om in de kerk van je jeugd zoiets moois te beleven.

 

 

Je zou het nog het best met een opera kunnen vergelijken, die Matthäuspassion. Al zijn er geen decors en kostuums, de rollen zijn talrijk evenals de stemmen en teksten. Dit oratorium van Bach is een omvangrijk werk in meerdere opzichten. Er zijn twee koren nodig, meerdere solisten, een dubbel orkest en voor die indrukwekkende bezetting schreef Bach zijn langste werk. Al kon ik mijzelf misschien wel tot een van de jongste bezoekers rekenen, de kerk zat bomvol. En dat is niet zomaar. Deze muziek heeft een prachtige, spirituele werking en neemt je volledig mee in een muzikaal verlangen op een onderstroom van melancholie en tragiek. Dat moet rond het jaar 1730 een bijzondere belevenis zijn geweest, toen dit stuk werd opgevoerd in de Thomaskirche van Leipzig. Bach was daar Cantor en is beschreven als een zonderlinge, koppige figuur. In die tijd zaten er veel meer muzikaal opgeleide luisteraars in de zaal, voor wie er meer te beleven viel dan alleen maar de sensitieve impact via de onderbuik. Ook bij mij gaat het gevoel voor op de verwondering over geniale composities rond contrapuntiek. Echter, kompaan Erik Veldhoen naast me, heeft de partituur op de knieën en leest het hele stuk mee van Koraal naar Aria en zo verder. Na het overlijden van Bach duurde het tot 1829 tot zijn kwaliteit werd herontdekt. Dat gebeurde door een uitvoering van deze schitterende Matthäuspassion. Is het niet fantastisch dat Bach bijna 300 jaar na het schrijven van zijn compositie zo’n massa mensen op de been krijgt en vervolgens drie uur lang in de rechte eikenhouten banken gekluisterd houdt met dit lijdensverhaal? Zondag werden mijn dochters zeventien jaar en ik moest me beheersen om hen niet de volledige Bach collectie cadeau te doen, want je wilt toch iets bijzonders voor je eigen meiden doen. Maar dat moet ook feestelijker kunnen, dus organiseerde ik een chocoladefontein op hun meervoudige feestjes. En kunnen ze met hun vrienden en vriendinnen drie dagen lang aardbeien, banaan en schuimsnoep onder de cascade van warme chocolade steken. Ofschoon er op hun leeftijd ook druk met likeuren en frisdrank wordt gemixed. Kortom, in mijn huis plakt nu elke vierkante meter en zal er geschrobd moeten worden. Ik zal met liefde dweilen en daarbij onwillekeurig terugdenken aan die magistrale Matthäuspassion. Die eindigt immers met het prachtige slotkoraal “Wir setzen uns mit Tränen nieder”. De complete collectie van Bach is inmiddels besteld. Voor mezelf.

     

 

Een gedachte over “Warme Cascade

  1. Hallo Jean Paul, (ont)roerend mee eens. Ik heb een mooi citaat : ‘God kan Bach bedanken omdat Bach het bewijs is van het bestaan van God’. Naar aanleiding van jouw vergelijking met een opera is het interessant om te vermelden dat het publiek destijds de Matthäus Passion afkeurde, ze vonden het inderdaad een Italiaanse opera opgevoerd in de kerk. Spannend zijn overigens ook de speculaties over de getallensymboliek in het werk van Bach. Voor mij zijn er overigens drie sublieme bijna drie uur durende meesterwerken : een drie-eenheid om het in Passie termen te verwoorden : De Matthäus Passion, Don Giovanni en die Zauberflöte van Mozart. Mozart was overigens een groot bewonderaar van Bach. Daarover heb ik een keer een mooi verhaal gelezen : Mozart heeft een keer op het orgel van de Thomaskirche muziek van Bach gespeeld. De koster barste tijdens zijn orgelspel in tranen uit omdat hij dacht dat zijn meester weer teruggekeerd was op aarde. Groeten Maurice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s