Masterclass © 2009


city_life

Behalve ‘Barbie’ blijkt nu ook de ‘Frikadel’ 50 te worden. Allemaal bouwjaar 1959, het jaar van  de Daf personenauto, Asterix de Galliër, de eerste Hovercraft en de hit Marina van Rocco Granata. Wat een jaar. Laten we van 2009 ook zo’n creatief ©-jaar maken. Beginnen we met Maastricht tot een creatieve stad te verbouwen.

 

Blijkbaar is iedereen ermee bezig, de Provinciale bestuurders, citymarketeers en regiobranders. In 2018 moet het zover zijn, dus hebben we nog een jaar of negen. Vanochtend gaf de Provincie de regie een moment in handen van de Goeroe van de Creatieve Stad, in een kil zaaltje van het MECC. Schrijver Charles Landry was gereed voor een Masterclass en had zich de avond tevoren nog vermaakt op de tweede PK-night in Ainsi. Hij moet meteen daarna – afgelopen nacht – zijn presentatie hebben aangepast met foto’s, die regelrecht uit de geprojecteerde shortstories waren overgenomen. Landry orakelt met het grootste gemak over innovatie, creativiteit, ontwikkeling en city-making. En het doel van zijn onderhoudende betoog dient in wezen maar één boodschap: “Citymarketing is no Formula, it is an Art.” Het gaat allemaal om de bewustwording dat je een creatieve cultuur niet kunt inkopen, inhuren of veinzen. Wie denkt dat je straks met het engageren van een artistieke, exotische architect of kunstenaar een Culturele Hoofdstad schept, zit er flink naast. Wie denkt dat je met een stapeltje miljoenen iets kunt uitrichten, heeft het niet begrepen. Wie verwacht dat je met het oppoetsen van het oude zilverwerk Maastricht nieuwe glans geeft, komt ook beslist bedrogen uit. Hoe het dan wel moet, liet Landry wijselijk in het midden. Op de éérste stap na en die is: Free Your Mind. Zet je bevattingsvermogen in de hoogste versnelling, gebruik al je verbeeldingskracht. Beschouw elk stedelijk thema in de breedste zin en probeer koste wat kost los te komen van de ingesleten perceptie. Meer dan dat is wellicht niet haalbaar voor vandaag, moet hij hebben gedacht. En gelukkig kun je in een blog wat speculeren zonder dat je jezelf al te serieus hoeft te nemen. Het is niet ondenkbaar dat er over een tijdje een ander concept in mijn hoofd ontstaat. Maar voor nu is mijn overtuiging dat de creatieve stad ontstaat vanuit een gistende humuslaag. Structuurloos door elkaar kruipende initiatiefjes van wisselende kwaliteit. Ben je bestuurder van zo’n gemeenschap, dan snoei je met een diplomatiek schaartje geleidelijk alle beperkingen weg en stimuleer je de groei van het creatieve, hoogwaardige initiatief. Geen burgermans-TV met “Flikken” maar wel een verwonderende serie met “Adriaan van Dis.” Geen platte zalen bouwen voor traditionele Tempeliersfeesten, maar een drijvende, verplaatsbare concertboot voor eigentijdse muziek en dance party’s. Dwarsverbanden zoeken met Mississippi’s en muziekgieterijen. Mensen met inzicht consulteren, niet de mensen met status. Zoeken naar belangenpartijen die actief mee financieren. En dan de nodige wettelijke beperkingen opheffen in dit overgereguleerde landje. Dus geen vergunning tot 2 uur, maar een nacht-ontheffing voor meerdere dagen per jaar. Centrumbewoners serieus nemen, maar niet hun kleinburgerlijke klaagzang over stedelijke dynamiek. Er zijn stille delen genoeg in deze stad, waar je ook fijn kunt wonen. En als je zo dat culturele bonsaiboompje stilletjes in vorm krijgt, zul je nog iets extra’s moeten oproepen. Een volkslied-hit door de zoon van André Rieu, een wereldstrip over Sjiek en Sjoen als geperverteerde klucht door Paul Kusters en we bouwen natuurlijk een gigantisch flatgebouw aan de Geusselt dat van Los Angeles tot in China de “Frikadel” wordt genoemd. Jawel, dan kunnen we weer 50 jaar vooruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s