Fonkelende Oogjes


handshake2

Al willen TV-programma’s en kranten ons anders doen geloven, wie positief  denkt weet wel beter. De wereld verandert in hoog tempo en daarbij valt heel wat bemoediging te melden.

Laten we niet blijven hangen in het nieuws rond een gestoorde jongen die zijn school uitmoordt, terwijl ons eigen St. Maartenscollege in Maastricht  haar leerlingen naar Nepal stuurt om daar de leefomstandigheden in vluchtelingenkampen te verbeteren. Over de opzet van die onderneming kun je discussiëren, maar in de ontwikkeling van onze jeugd is dat een nieuwe en grote stap voorwaarts. Vindt Hilversum of Aalsmeer dat de jeugd te graag coma-zuipt, vergelijk die incidenten dan eens met de positieve ontwikkeling in het rookgedrag. Steeds minder jongeren beginnen aan hun eerste sigaret. Dat is opmerkelijk in de 60-jarige geschiedenis van de Nederlandse sigaret. De enige met wie ik in dat kader te doen heb is Wim Otten, de sympathieke tabakshandelaar uit de Stationstraat in Maastricht, die dan wel – geluk bij een ongeluk – zijn carrière als salsadocent zou kunnen voortzetten. Jammer eigenlijk, dat het Wakker Dier gisteren is gelukt is om het blanke kalfsvlees uit de schappen te krijgen. De organisatie heeft daarmee een van de meest sprekende voorbeelden uit onze verziekte voedingsindustrie onzichtbaar gemaakt. Want stel je maar eens voor hoe absurd, je geeft zo’n kalf voortdurend te weinig ijzer, waardoor het aan bloedarmoede lijdt. Eenmaal geslacht zeggen we dan, wow… wat een mooi blank vlees. Die extreme scheefgroei draagt er uiteraard aan bij, dat we onze kijk op voeding vernieuwen. Daar is het dan ook hoog tijd voor, als je ziet met welke vanzelfsprekendheid we elke dag een paar biefstukjes uit het winkelrek rapen. In Nederland zijn er zo’n 750.000 mensen die helemaal geen vlees meer eten en dat zet natuurlijk zoden aan de dijk. Dat proces gaat beslist verder als de stichting Wakker Dier zichzelf zou omdopen tot een veel stimulerender orgaan: ‘Lekker Linzen’ of ‘Toveren met Tofoe.’ Het valt niet altijd mee om uit iets onaangenaams toch iets goeds te destilleren. Heb je iets te klagen over het beleid van meneer Wilders, stel jezelf verkiesbaar en doe het anders. Wil je je kinderen af houden van coma-drinken, dan maak ze trots op hun talenten. Vier hun overwinning bij het zwemtoernooi, hang hun mooiste tekening in een gouden lijst. Wil je mensen minder vlees laten eten, nodig ze uit voor een Marokkaans groentenschotel, geef ze het recept mee en ze eten elke veertien dagen een dag geen vlees. Bij veertien diners heb je opgeteld één vegetariër gewonnen. Wil je eens een topavond en minder wegzakken achter de futloos-makende tv, kom dan vrijdag naar Pecha Kucha in Ainsi. Daar zit een zaal vol fonkelende oogjes te genieten van de ideeën van anderen. Dan zie je minstens 12 sprekers die hun nek uitstekn met bijzondere plannen en prikkelende inzichten. Je gaat stuiterend van energie naar huis. Wereldwijd – zegt men – zijn alle mensen maximaal slechts zes ‘handshakes’ van elkaar verwijderd. Of dat echt waar is, valt niet te bewijzen. Maar er zijn nu eenmaal dingen die je gewoon moet aannemen. Zonder discussie. En als dat dan werkelijk zo is, dan moet het toch ook niet zo heel moeilijk zijn om het positief denken te verbreiden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s