Barbie versus geluk


barbie-jpg

Vandaag was het exact 50 jaar geleden dat Barbie werd geïntroduceerd. Ze is dus ietsje ouder dan ik. Wat zou Barbie in al die jaren hebben bijgedragen aan het zelfbeeld van vrouwen? En welke generatie rekent af met dat merkwaardig ideaal?

 

The Bodyshop wist het goed te verwoorden: ‘there are 3 billion women who don’t look like supermodels and only 8 who do.’ Bij deze headline zien we de afbeelding van een mollige Barbiepop met gelukkige glimlach. Daarmee ligt onmiddellijk de vraag op tafel, waarom er ‘one billion’ Barbie-poppen zijn verkocht sinds 1959? En waarom steeds die lachwekkende beenlengte, de onwerkelijke wespentaille en dat extreme haar? Omdat het verkoopt, zou bedenkster Ruth Handler zeggen. En inderdaad, ze heeft de pop bedacht omdat haar eigen dochtertje liever met een volwassen pop-vrouwtje speelde dan met babypopjes. En zoals het de Amerikaanse droom betaamt, moest Barbie uiteraard een personificatie van succes worden. In Amerika kom je dan uit bij het type dat zich thuis voelt op de catwalk. Zodat je er bovendien nog heel wat kleertjes aan spenderen kunt. En het manbeeld uit de ontwerpstudio’s van Mattel is al even verontrustend. Barbie’s counterpart Ken is ontworpen met bovengemiddeld musculair gewelfd lichaam, riante six pack en de coupe van David Soul (Starsky & Hutch). Uiteraard kwam ook de pop Ken alleen bij meisjes terecht en heeft Ken daarmee vast invloed gehad op de ontwikkeling van hun ideale manbeeld. Misschien heeft mevrouw Handler – totaal onvoorzien – wel het tegendeel bereikt van wat ze aanvankelijk bedoeld had: kleine meisjes blij maken met een modepopje. Eén miljard kleine meisjes (hoe blij ook met hun nieuwe pop) hebben behoorlijk wat teleurstelling moeten verwerken. Was het niet over het totale gebrek aan echte jongens die op Ken lijken, dan wel over hun eigen fysieke ontwikkeling. En dan biedt alleen de Bodyshop nog troost. Overigens, wie het een beetje in de gaten houdt, ziet dat de stijve Barbie moeilijke tijden tegemoet gaat. Want in de schappen van de Fashion Doll Markt overheerst nu Bratz. In de karakters uit de gelijknamige animatiefilm gaat al iets meer eigentijdse personality schuil. Bratz-poppen komen regelrecht uit de clipcultuur, ze houden zich in de animatiefilms bezig met dans, mode en muziek. Ik denk dat in deze ontwikkeling voor ontwerpers en entrepreneurs een kans ligt. Door fashionpoppen te ontwerpen die méér context hebben, méér karakter… en méér variatie in uiterlijke kenmerken. Gothics, Emo’s, Breezers, Nerds, Urbans, Skaters, Alto’s, Kakkers, Straight Edges, Punkers.. en een creatieve designer verzint er zo nog twaalf bij. Spaar ze allemaal en verrijk opgroeiende jeugd met een pluriform beeld van het fysieke ideaal.

5 gedachten over “Barbie versus geluk

 1. Kom op Jean-Paul, je kunt het zelfbeeld van iemand en het beeld van man en vrouw niet uitsluitend laten afhangen van een Barbie popje ! Jarenlang met Barbies en (imaginaire) Ken gespeeld. Ze was bij mij altijd prinses en nooit een model op de catwalk. Weet je waarom ? Omdat wij geen glossy’s en tv in huis hadden, Daarnaast: hoeveel vrouwen hebben daadwerkelijk een slecht zelfbeeld ? En als dat zo is is dat niet altijd onterecht, overgewicht is een groot probeem in onze wereld, dat in de natuur naar mijn weten niet voorkomt.
  De stigma’s die ik ontwikkeld heb over man en vrouw, komen door generatieoverdracht, van een generatie die niet met Barbie heeft gespeeld !
  Misschien moeten we de Darwin theorie er maar eens op los laten, welke personen overleven het beste, hoe en waar ?

 2. Even een kritische noot op mijzelf : stigma dekt de lading niet, dogma misschien iets beter. Eerlijk gezegd kom ik niet op het juiste woord.. Jij misschien ?

  • Natascha, je nuances zijn volstrekt legitiem. Maar je begrijpt dat als je alles nuanceert, er geen denkrichting meer overblijft. Ik concentreer mij even op het zelfbeeld rond het uiterlijk. Verder gun ik elke vrouw juist bij uitstek een carriere op de catwalk, als stewardess of als prinses, absoluut. Voor jouw woordje ‘stigma’ zou ik cliché gebruiken.

 3. Juist dat woord is het ! Dat ik daar niet op kwam …..
  Lees je footprints overigens met veel plezier.
  Jammer dat je in deze mijn denkrichting niet pinged !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s