History Breakdown


neanderthaler1

Als de geschiedenis van de mens zou beginnen om 11 uur en zich in één uur zou voltrekken, dan zouden we tot tien voor twaalf jagers zijn. De eerste 50 minuten trok men in groepen door de ongerepte wereld. Nauwelijks ontwikkeling, slechts overleven.

 

De mens is vanuit dat concept begonnen en bestaat zo’n 60.000 jaar, is de schatting. Van die complete geschiedenis in één uur krijgen de laatste 2 minuten natuurlijk alle aandacht, want daarin is er nogal wat gebeurd. Maar wie de moed heeft om de klok eens 9 minuten achteruit te zetten en zich dan een voorstelling maakt van hoe dat ging, komt tot wonderlijke bevindingen. De Homo Sapiens was op jacht in groepen van zo’n 30 mensen. Ofschoon er beroerde tijden tussen zaten, zal men niet aanhoudend honger hebben geleden. Naast eetbare planten wisten de oermensen allerlei hartigs te verschalken. In die tijd is het concept van ons lichaam – zoals we dat nu nog steeds onveranderd hebben – tot de nomadische bloeiperiode gekomen. Van zulke Homo Sapiensjagers bestond een populatie van maximaal tien miljoen mensen over de hele wereld. We weten dat er in die tijdspanne iets ontstond wat op landbouw lijkt. Dat is een waanzinnig knappe switch uiteraard. Zoiets zouden we nu weer moeten verzinnen. En dan tegelijkertijd de populatie niet laten groeien, maar stabiliseren. In de buurt van het Groningse dorp Scheemda zijn resten gevonden van een oud jagerskamp. Allemaal artefakten van 9 minuten voor 12. Die worden nu – onder de tijdsdruk van een aan te leggen pijplijn voor de Gasunie – uit de bodem gepeuterd op één meter diepte en waarschijnlijk in een museum tentoongesteld. Daar zullen zich door de jaren heen naar schatting tien miljoen mensen melden om al die pijlpunten, botten en leerflapjes te bekijken. Slechts een enkeling die er iets van begrijpt, maar dat geeft niet. En dan op een dag graaft de gasunie een nieuwe pijplijn onder dat museum door,  zodat in het fundament iets aan het schuiven gaat. En in minder dan de laatste minuut van dat  ongelukkige uur, stort het hele gebouw ineen en liggen de schatten uit Scheemda minstens een meter onder het puin. Natuurlijk compleet verpulverd en onherkenbaar. Want als je zulke schatten uit de bodem haalt nadat ze daar 9.000 jaar gelegen hebben, dan is hun laatste minuut ingegaan. Dat hebben we kunnen zien in Irak, met het Nationaal Museum. Het is deels aan flarden geschoten en geplunderd door de instabiele situatie in dat land. Maar ook op alle andere plaatsen kun je er – in het licht van onze geschiedenis – op wachten natuurlijk: het Louvre, the State Hermitage, British Museum, Egyptisch Museum in Caïro, niets zal in de laatste minuten van ons uur zo behouden blijven als daar in Scheemda op een meter onder de grond. Blijkbaar halen we zulke schatten uit hun eeuwigdurende looizuur om het bloot te stellen aan bederf. Ik bekijk mijn handen die dit alles bij elkaar tikken in een blog en sta versteld van het fysieke concept. Vingers die moeiteloos de toetsen vinden, nadat ze in de evolutie hun oorspronkelijke peuterwerk en steenbewerking hebben overleefd en vandaag tot een plastic keyboard zijn veroordeeld. Kijk maar eens naar de vingers van Heinrich Böll, die tikten zelfs een Nobelprijs voor de literatuur bij elkaar. Maar de manuscripten kunnen we niet meer bewonderen, want zijn complete archief is deze week in Keulen verloren gegaan en ligt verpulverd, één meter onder het puin.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s