Ongehinderd nachtbraken


birdmoonSoms gaat het gewoon vanzelf, dan slaap ik eens helemaal niet. Een nachtje overslaan. En dat zonder wilde discotheek, en zonder gevecht tegen de slaap. Nee, gewoon verdwalen op het web en je verbazen over de talloze ideeën en initiatieven die mensen wereldwijd verzinnen.

Wie wakker blijft zal merken dat de stad totaal verstilt. Dat schept een enorme ruimte. Je zou natuurlijk als eigenaar van alles een wandeling kunnen maken, zodat je de galm van je eigen voetstappen hoort en in de verte het passeren van een trein. Of je verkiest een windstil plekje achter in de tuin. En rookt daar een sigaar. Dan zie je katten op stroperspad of soms de contour van een muisje in het gras. Maar dat is meer iets voor de zomertijd. In deze maanden verkies ik een virtuele dooltocht tot het ochtendgloren op de pc. Langs verlichte forums, via een woud van weblogs naar een akker vol shortfilms. Daar pluk ik wat fragmenten en kijk hoe de ene film naar de andere verwijst. Werelds beste animatiefilms, zomaar allemaal bij elkaar. Of trailers van de nieuwste Arthousefilms; er wordt zulk bijzonder werk gemaakt. Maar je vindt er ook boeiende colleges over maatschappelijke thema’s, muziekoptredens van de allergrootsten en het allerbeste uit interviews en documentaires.
Van websurfen gaat een totale vrijheid uit, want ik kan alles zelf bepalen. Niemand die voor mij heeft bedacht dat het in ‘Limburg Laat’ is, of die vindt dat ’s nachts de dames op het scherm bloot moeten zijn. Niemand die zich ongevraagd opdringt met reclame. Nee, de hele wereld onder de muis van mijn hand, klaar om geklikt te worden. Ik zou zomaar kunnen chatten met Tomoko in Tokyo, of een van de Forummannen in the States. Soms maak ik tussendoor een fotoalbum gereed voor de drukker en bestel dat meteen online. Wat later blik ik even rond in de rekken van Bol.com of Amazon, op jacht naar een stuk muziek dat mijn i-phone onlangs heeft getagged. En uiteraard kun je ook een blogje schrijven over hoe dat allemaal gaat, zo’n nacht.
Het mooiste moment is de dageraad. Alle vogels wekken elkaar en vieren de dag die zojuist begonnen is. Ook dan heb je nog alle tijd een kilometer of vijf te gaan rennen, niemand zal jou voor de voeten lopen. En als je weer helemaal warm en klam thuis aankomt, ben je de eerste die zich verdienstelijk maakt met het uitruimen van de vaat, het dekken van de tafel en het nemen van een warme douche. Een weldadig gevoel dat de rest van de ochtend onafscheidelijk is. Neem je in de middag toch gewoon een extra kopje koffie en in de nieuwe avond straks weer lekker vroeg naar bed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s