Weg ermee


 

red-marker

Er komt vanalles mijn huis binnen… maar slechts weinig heeft betekenis. Vandaag echter, kreeg ik een boek: Paul Valéry, de macht van de afwezigheid. Het staat boordevol verwondering en gaat een leven lang mee, schat ik in.

 

Als je een boek van betekenis koopt of krijgt, zou je eigenlijk tegelijk een ander boek uit je kast moeten weghalen en in de coupé van een trein leggen, nadat je op de cover hebt geschreven: ‘Ik ben een rondreizend boek. Neem mij mee en lees me! Laat je commentaar achter op bookcrossing.com en laat me weer vrij!’. Als je op die vrijgevige manier je eigen collectie in de kast tot een vast aantal – van laten we zeggen zo’n 1.000 – relevante boeken weet te conserveren, dan kan ik Paul Valéry op blz. 126 weer het woord geven: ‘Als je wist wat ik weggooi, zou je bewonderen wat ik bewaar.’ 

Virginia Woolf had trouwens een heel eigen gevoel bij gebruikte boeken: “Second hand books are wild books, homeless books; they have come together in vast flocks of variegated feather, and have a charm which the domesticated volumes of the library lack.” Je bent wat je leest, zou een advertentie van Selexyz ervan maken. Maar dan alleen als je in staat bent te ordenen in ‘essentie’ en dus niet niet langer in ‘veelheid.’ Er zijn een paar tijdshriften, die geef ik niet op. Vrij Nederland is er één van. En verder wil ik de Adformatie en de Ode ook niet missen. Maar de rest kan eigenlijk stoppen. Ook heb ik eergisteren enkele fikse rode stiften gekocht. Met de bedoeling om de krant eens wat kritischer te beschouwen. Laat ik nu eens alle artikelen die een negatief gevoel geven en waarbij mijn betrokkenheid niet relevant is, decoreren met een rood kruis, wat zou er dan overblijven? Mijn vermoeden is dat de watervaste inkt nogal makkelijk doorlekt naar de andere pagina’s, maar ook dat zal het resultaat nauwelijks doen veranderen. Meer dan 80% van de bedrukte papieroppervlakte is immers schraal tot slecht en zeer beroerd nieuws. Moeten we dat allemaal meetorsen de rest van de dag? Daar ga ik maar eens mee stoppen.

 

2 gedachten over “Weg ermee

  1. Optimale tijds- en energieverdeling : Goed idee, niet alleen wat boeken, tijdschriften kranten en overige papierinfo betreft. Kan ook heel goed werken mbt bedrijf,klanten,vrienden en soms zelfs mbt familie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s