Tijdperk vol vraagtekens


jacket_front_two

Natuurlijk voel ik twijfel, als ik aan mijn dochters in superlatieven over de kwaliteit van de schilder Modigliani vertel. Want hoe passioneel zijn werk ook straalt, er is zoveel nieuws gebeurd in de kunst sinds 1908. Zo ook Cezanne, Soutine en Vuillard. Allemaal gevestigde namen die voor waanzinnige bedragen van eigenaar wisselen. Maar wat moeten mijn kinderen daarmee?

 

Wie kan een ‘Gauguin’ nog bekijken zonder het besef dat het werk onbetaalbaar is? Dat beïnvloedt onze blik op het schilderij natuurlijk enorm. Over de werkelijke betekenis van die schilder in zijn kritisch tijdsgewricht hoor je helemaal niemand meer. En het lijkt wel of de generatie die nu volwassen wordt, dat stilaan door krijgt. Alsof deze jongeren onze superlatieven niet meer voor zoete koek aannemen en opnieuw afwegen: “Okay… leuk geschilderd, maar ik vond die blauwe kleur van Yves Klein toch vetter. En Jeff Koons dan, heb je dat hondje van bloemen gezien?” Op een van hun feestjes hoor ik een jongen praten over boeken: “Iemand verzint een verhaal en schrijft dat op. En dan zouden wij dat dan moeten lezen? Zo 1970 vind ik dat.”

Ook in film verandert veel. De interesse in kaskrakers mag zelfs bij jongeren nog steeds behoorlijk zijn, maar de ‘making-of’ vinden ze spannender. En daarmee bijt de slang van het conventionele denken heel langzaam maar zeker in haar eigen staart. En slokt die steeds verder op. Dat is de metafoor die past bij deze in zichzelf doorgedraaide wereld, waarin we zo stilaan bij alles wat we zo vanzelfsprekend vonden, grote vraagtekens zullen moeten plaatsen. Vandaag zag ik een voorpublicatie van het boek Dead Aid. Daarin bepleit een Afrikaanse schrijfster het stoppen van ontwikkelingshulp aan Afrika. Het boek van Dambisa Moyo moet tot denken aanzetten in ons land, dat jaarlijks 2,4 miljard Euro naar Afrika stuurt. Zo fascinerend vind ik dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s