Veiling van de eeuw


grand-palais1

Jawel, ik zat in Parijs. Gevlucht voor de rumoerige vastenavond die als een bedwelmende wave door de straten van Maastricht golft. Eén keer per twee jaar deelnemen vind ik meer dan genoeg. Dus heb ik mijn dochters geïnviteerd om ons samen in de kunsten te verdiepen. En daar kun je in Parijs mee uit de voeten. Ongestoord door confetti en trommelgedreun zien we het ene topstuk na het andere.

 

Aan ons bezoek aan het Musée d’Orsay vorig jaar hadden mijn dochters goede herinneringen. Dus gingen we deze keer naar een van de meest charmante musea in Parijs, gelegen aan het uiteinde van Les Jardins des Tuileries. In dit Musée de l’Orangerie onderga je een indrukwekkende schildersensatie in enkele ovalen zalen. Daar vind je les Nymphéas die Claude Monet heeft aangeboden aan de Franse Staat. In de prachtige kleurschakeringen van ‘vijvers met waterlelies’ ervaar je het ontstaan van abstracte schilderkunst. Mijn meiden waren ook erg enthousiast over Chaïm Soutine, van wie je daar prachtige portretten kunt zien. In het foto en film museum aan de andere kant van het park presenteerde men een enorme collectie van fotograaf Robert Frank, een grootmeester in het vangen van een tijdsbeeld. Al hebben we er twee uur voor in de rij gestaan – en dat was op zichzelf heel onderhoudend – we hebben de veiling bijgewoond van de Yves Saint Laurent collectie: de Veiling van de eeuw! Al hebben we geen Euro bijgedragen aan de 320 miljoen die deze indrukwekkende huisraad heeft opgebracht, we hadden deze mini-Tefaf in het Grand Palais niet willen missen. En dan zwijg ik nog maar over de beelden van Henry Moore en Auguste Rodin die we her en der tegen het lijf liepen. Tussendoor nog even shoppen in Lafayette, le Marais en het eiland St. Louis en een uitval naar La Defense… waar ook veel te zien is op artistiek vlak. Aan de Stravinsky Fountain van Niki de Saint Phalle is niet te ontkomen. Als je daarna de boekwinkel in het Centre Pompidou binnenstapt, heb je tenminste wat te bladeren. Zo werd het per TGV een klassiek maar dankbaar weekeinde, in een fijn hotel aan de Boulevard des Italiens, met heerlijke Sushi, Pouilly Fumé en wat cocktails in de Budah Bar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s