De glazen bol


 

3465181Soms denk ik wel eens: ‘goed opletten nu, je bent misschien getuige van het spectaculaire verval van onze oude economie. De ineenstorting van een wereld die het zelfverzonnen geld najaagt en meent daar de opperste vervulling in te vinden.’
 

Je staat wellicht aan de vooravond van een revolutie, waarin die eendimensionale droom als een zeepbel ploft voor al diegenen die niet wisten, dat het nastreven van heel veel geld doodongelukkig maakt. Misschien ga je zelfs meemaken dat mensen voldoening vinden in een virtueel bestaan in Second Life of spelvarianten daarop. En zich geleidelijk afwenden van materiële waarden. Het kan echt alle kanten uit maar om dat te voorzien, zit ik er te geïnvolveerd in. En krijg ik onvoldoende kans er van een afstand tegenaan te kijken. Met die verwachting luisterde ik naar de lezing van Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas. De man zit in het Château Neercanne relaxed te glimlachen en orakelt op vriendschappelijke wijze makkelijk een uur of twee bij elkaar. In zijn Surinaamse zachtmoedige accentje bevestigt Bakas dat we in een economisch wintertijdperk zijn geraakt. En dat zulke tegenslag altijd aan de vooravond komt van innovatie en technologische veranderingen. Dat zal vast allemaal kloppen. Maar in mijn voorspelling gaat er vooral tussen de oren van de deze generaties een besef ontkiemen, dat de grote vraag rond levenskwaliteit centraal stelt. En wie weet komt er meer inzicht over hetgeen we een beetje hebben laten liggen al die jaren van materieel geluk. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Bakas waagt zich overigens ook niet aan harde uitspraken, maar weet heel diplomatiek de vele vragen om te draaien in voorzichtige hypothesen. Heel prikkelend.. maar het blijft een onbetrouwbare glazen bol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s