De bijnieren van de Jury


streetdance

In Rosmalen werden vandaag danswedstrijden gehouden voor Nederlands talent in Streetdance. Gewapend met filmcamera heb ik me verbaasd over de creativiteit en energie die daarbij vrij kwam. Op zo’n dag zie je de fascinerende wereld die schuil gaat achter deze danscultuur die iedereen wel eens gezien heeft. Het is meer dan synchroon bewegende tieners, die moeiteloos salto’s draaien en stuiterende pasjes zetten op heftige muziek.

 

Streetdance is ontwikkeld op straat, in clubs en middelbare scholen en is inmiddels een echte sport, waarbij improvisatie en aanmoediging van omstanders er gewoon bij hoort en voor iedereen zichtbaar is. Spelregels zijn er nauwlijks. Geen verplichte kür met dubbele Rietberger. Nee, creatieve eigenwijsheid, dat is wat je daar ziet. En daarop wordt dan ook hevig getrakteerd. Je ziet er bevroren renbewegingen, sprongen zonder zwaartekracht, moeiteloze salto’s, acrobatiek op het ritme van de beat, vloeiende golfbewegingen voor acht personen en vele andere beweeglijke ideeën. Wat een feest, zo’n wedstrijddag. Op topmomenten zie je een groep van acht dansers op de plotse wending in de muziek een heel aanstekelijke, vindingrijke move maken – allemaal samen, lekker strak en overtuigend – en dan meteen doortrekken in een spectaculaire reeks synchrone bewegingen. Wat er dan aan opwinding door de zaal giert, is onvoorstelbaar. Een hal vol mensen onder de indruk, wow-gillend van sensatie. Je zou zo’n reactie het spiegelbeeld kunnen noemen van die van de hooligans, die elkaar vanuit de afgerasterde vakken het meubilair uit de kantine toewerpen. Nee, in Rosmalen heb ik alleen maar pure golven van oprecht enthousiasme gezien en werd er zelf helemaal warm van. Eenmaal terug in Maastricht hebben we de beelden nog eens goed bekeken en observeer je er nog tal van aardige details bij. Wat een eigentijdse sport is dat, waarbij de prestatie niet door een klok of een meetlat wordt afgelezen… maar door de bijnieren van de jury. Zo zal sport ooit bedoeld zijn. Als het bewonderen van de motoriek van het moment en het genieten van de x-factor.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s